info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályogvakolat lépésről lépésre

Ez az újonnan épült családi ház nem csak a legjobb energiajellemzőkkel hat lenyűgözően, hanem nagyrészt természetes építőanyagokból épült! Az épület domboldalon áll, így részben a gyöngyszemmel töltött téglák földi alagsorában, és ahol szükséges, betonra épült, míg a ragasztómentes tömörfalak felső részén, a faszálas táblákkal szigetelt. A belső vakolatot úgy tervezték, hogy teljes mértékben illeszkedjen a Levita agyag vakolathoz . A különféle hordozóknak köszönhetően az egyes feldolgozási lépések a kész felületig egészen ennek az épületnek a példáján keresztül mutathatók be! 

Új épület családi ház agyag vakolat
sár ház
Lakóház agyag vakolat

Tartalom – lépésről lépésre az agyagvakolat

1. Gipszkészítmények – föld alatti

Schilfstuckatur
Schilfstuckatur és falfűtés
Tégla falfűtéssel
Schilfstuckatur és falfűtés
Schilfstuckatur és falfűtés
Tégla falfűtéssel

A vakolás előtt az elektromos berendezéseket a falba helyezték, így kábeleket és kannákat rögzítettek. Ezenkívül elvégezték a fűtéshez és a vízvezeték-szereléshez való Rohinstalliációt, így például elkészítették a mosogatók csatlakozóit.

Az alagsori téglák közvetlenül agyagos vakolatokra alkalmasak. Csak a statikus okokból szükséges beton alkatrészeket fedték be Kalkhaftputz-nal. Ezt felvittük a fogazott spatula-val, hogy ideális, durva felület jöjjön létre. Alternatív megoldásként a mész cement kiemelkedést alkalmazhatta a vakolás során. (bővebben a falazott agyagról)

A legfelső emeleten a nád stukkót vakolatlapként felhordták a fa aljzatokra , mivel a fa önmagában túl sima lenne a vakoláshoz. A vakolat egyébként nincs mechanikus kapcsolatban a fával. Mellesleg, ez nem csak agyaggipsz esetében van – az összes többi vakolat sem tapad közvetlenül a fahoz!

Az ablakon a nád stukkó helyett a 8 mm vastag fagyapot paneleket használták gipsz alapként. (bővebben a fafelületek agyagáról )

Mivel ezt az épületet főleg falfűtéssel fűtik (padlófűtés vagy radiátorok helyett), a falfűtés csöveit a vakolás előtt be kellett szerelni. A nagyszámú lehetséges rendszer közül az ügyfél egy egyszerű rendszert választott, amely klipszorokból (fekete műanyag sínek) és műanyag-alumínium kompozit csőből áll, mérete 14x2mm. (bővebben agyagos vakolatokról és a falfűtésről )

2. Tisztítószerek – vakoló cég

Miután a nád stukkót és a falfűtést a ház építői elvégezték, a vakolatüzem megkezdte a munkát.

A tényleges vakolási munkák előkészítéséhez az ablakokat és a kitett faelemeket (pl. Egy látható tetőszék) fóliával ragasztották be, hogy megvédjék őket a fröccsenéstől. Ezenkívül tisztítócsíkokat szereltek az ablakkeretre a tiszta kapcsolat biztosítása érdekében. Végül a vakoló még mindig minden külső széleken (főleg az ablakszárnyaknál és a bélésnél) rögzített élvédő csíkokat, hogy védve legyenek a későbbi sérülések ellen.

Az építők úgy döntöttek, hogy keskeny, kerek sugárú csíkokat használnak a szokásos “négyszögletes” helyett. Az élvédő csíkokat közös rögzítőhabarccsal rögzítettük.

Szélvédő csík a fa körül
Szélvédő csík a tégla körül

3. agyag vakolat

Az előkészületek befejezése után meg lehet kezdeni a tényleges vakolási munkákat. Ezen az építkezésen a BigBags-ot közvetlenül összekevert, száraz Levita agyagvakozzal a traktoron akaszthatják fel a vakolat felett. A vakológépet úgy állítják be, hogy automatikusan megfelelő mennyiségű vizet adjon a vakolathoz, majd elősegítse a kevert agyagvakolatot az épületben.

Mindenekelőtt az UP2 agyagos felületet  egy nagyon vékony rétegben húzták át a falakon, úgynevezett “kiemelkedésként”. Alig kiszáradva a fő réteg azonnal felvihető – kb. 1,5 cm-re a felületekre falfűtés nélkül és kb. 2,5-3 cm-re a falfűtési felületekre. Az agyaggipszréteget egyenletes vastagságú rudakkal történő permetezés után azonnal eltávolítottuk.

Rövid szárítás után a kézművesek megerősített szövetbe ágyazták a még nedves felületet. A szövetet a felületre helyezzük és Holzreibbrett-lal simítjuk.

A vakoló szövet beágyazása általában szükséges mind a falfűtéssel ellátott felületeken, mind a fa aljzatokon. A téglafelületeken falfűtés nélkül kiosztható gipszszövet.

Agyag felhordás vakológéppel
egyszerű vakolat felhordása (agyag vakolat) a vakolatgéppel
Nagyzsák a vakológép felett
Agyagos vakolattal rendelkező BigBag a közönséges vakológépen lóg
A Lehmunterputz-t keresztrúddal kell levonni
A Lehmunterputz-t keresztrúddal kell levonni
Agyag vakolat tisztító gép
A Lehmunterputz UP2-et vakológéppel permetezzük
A tisztítókendőt agyaggipszbe ágyazták
A tisztítókendőt agyaggipszbe ágyazták

4. közbenső szárítás

Agyaggipsz szárítás
Agyaggipsz szárítás
Agyaggipsz szárítás
Agyaggipsz szárítás

A Lehmunterputz felhordása után ezt először kiszáradni kellett, mielőtt a finom vakolatréteget felhordhatta volna. Ez a szárítási szakasz általában 2-4 hétig tart, az időjárási körülményektől, a szellőzéstől és az építkezés fűtésétől függően. Általában meg kell próbálnia agyaggipszet a lehető leggyorsabban megszárítani (részletes utasítások a szárításhoz).

A képeken láthatja, hogy a száraz foltok világossá válnak, míg a nedves foltok sötétebbek maradnak. Különösen a szárításhoz bekapcsolt falfűtés fényes. Az agyaggipsz teljesen kiszárad, ha az egész egyenletesen világos.

5. OP1 agyag vakolat

Miután az öblítés teljesen megszáradt, a vakoló kb. 4 mm-es OP1 agyaglapot finomrétegként felvihette . Erre a célra az öblítést kissé megnedvesítették, majd a simítóval felhordták a felső réteget. Rövid felfűtés után a felületet szivacsdeszkával megdörzsöljük, hogy kissé szemcsés felületet kapjunk. Alternatív megoldásként simíthatja a felületet simító simítóval.

Agyag vakolat a lépcsőházban
Agyag vakolat a lépcsőházban
Agyag vakolat a cserépkályhán
A fallal ellátott fűtőbetétet is agyaggal vakolták fel.
Agyagvakolat szoba
Agyag vakolat a konyhában, az étkezőben és a nappaliban
Agyag vakolat dísz
Az agyagipszbe egy dísz került beágyazásra
Agyag vakolatot felvittük
Agyag vakolatot felvittük

6. Finom vakolat és festés

Lehmedelputz pezsgő gyöngyházhomokkal
Lehmedelputz pezsgő gyöngyházhomokkal
Agyaggipszfestők
Festés agyagos vakolaton
Folyamat agyag színe
… a második réteg után az agyag színe kész
Lehmedelputz pala csillámmal
Lehmedelputz pala csillámmal
Agyag agyag vakolat
… az első két réteg után

Az agyaggipsz szárítása után (időtartam max. 1 hét) meg lehet kezdeni a kész felület megtervezését.

Az építők a Levita agyaggipszek néhány felületéről döntöttek (kb. 2 mm vastag színes agyaggipszréteg – nem színes, hanem színes agyagból és homokból). Tehát a hálószobában egy falat terveztek agyaglapos “palaval”. Ezt keverték néhány csillámmal, így diszkréten csillogó felületet kaptak. A nappaliban egy falat is speciálisan terveztek, itt finom vakolat “pezsgő” volt, felhasználva néhány gyöngyházhomót.

A fennmaradó Lehmputzflächen többnyire 2-szer (az építők a saját erő) a Levita agyag színű festett különböző színű. Az agyag szín tökéletesen kiegészíti az agyagvakolatot, mivel nem tömíti a felületet, hanem lehetővé teszi a nedvesség felszívódását és felszabadulását az agyagvakolaton keresztül. 

Egyes területeken az építők a harmonikus barna színű agyaggipszet is megtekintették. A felületet csak színtelen falüveges kötőanyaggal rögzítették. Ha később más színre van szükség, akkor még ezen a felületen is festhet.

7. Az eredmény

Az építők nagyon elégedettek az eredménnyel, a munka megérte! Az agyag vakolat és a felület kialakítása hangulatos légkört ad a háznak, és a beltéri éghajlat kiváló!

A beltéri éghajlatot azok a vendégek is dicsérik, akik először lépnek be a házba. Ezen felül sokan meglepik, hogy a házban nincs a különféle vegyszerekre jellemző “Neubaugeruch”!

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!
bevonat nélküli agyag fal
bevonat nélkül és agyag színű, “hófehér” falakkal festett
Agyag vakolat az ebédlőben
Agyag vakolat az étkezőben – agyag színű “pezsgővel”
Agyag vakolat a hálószobában
Agyag vakolat a hálószobában
Agyag vakolat a nappaliban
Agyag vakolat a nappaliban
Agyag vakolat a fürdőszobában
Agyag vakolat a fürdőszobában – csak a fröccsenő víz területe csempézett
Agyag vakolat a folyosón
Agyag vakolat a folyosón és a lépcsőn

Copyright © 2019