info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Lemix


Zöld alternatíva a szárazépítésben

A Lemix® a nagy múltú Hart Keramik AG. által gyártott első vályoglap, mely natureplus® tanúsítvánnyal rendelkezik és megfelel a LEHM eV szakmai szervezet minden műszaki követelményének. A Lemix® természetesen megfelel a nemrégiben közzétett, vályog építőlemezekre vonatkozó DIN 18948 szabványnak is. Ideális természetes építőanyaga az ökológiai szárazépítésnek. A LEMIX® vályoglap a modern, moduláris szárazépítés előnyeit ötvözi a vályog, mint természetes építőanyag kiváló szerkezeti tulajdonságaival.

Semlegesíti a levegőszennyező anyagokat, illékony szerves vegyületeket és elnyeli a szagokat.

Illékony szerves vegyületnek minősülnek többek között a formaldehidek és a faanyagok kezeléséhez használt kemikáliák. A LEMIX® vályoglap

szabályozza a levegő páratartalmát, véd a penész ellen, optimalizálja a szálló finompor mennyiségét.

Páratlanul egészséges lakóklímát biztosít, különösen

jótékony hatású allergiás és asztmás panaszok esetén.

A vályog mindemellett ideális hőtároló és -szabályozó. A LEMIX® vályoglapok kiválóan alkalmasak beltéri falak, lécvázak, szokásos szárazépítészeti vázszerkezetek, függesztett álmennyezeti tartóvázak, valamint komplett tetőszerkezetek belső burkolásához. Optimálisan használhatók szárazvakolatként és előtétfalként faszerkezetű és téglaépítésű házakban, valamint különféle felújítási munkák során egyaránt.

Vályoglap

A világ legrégebbi építőanyaga legmodernebb formában

A vályog a természet ajándéka. Az emberek évezredek óta vályogból építkeztek, míg az ipari építőanyagok szinte teljesen háttérbe nem szorították. A Lemix® a vályogépítés előnyeit hozza vissza a 21. század könnyű és gyors szárazépítészetébe az első, iparilag előállított vályoglapok pontosságával és minőségével. A Lemix® egy modern vályoglap, mely éppúgy használható, mint a hagyományos, széles körben ismert gipszkarton. Ökológiai építőanyag, mely biológiailag lebomló és komposztálható.

Egészségesebb élet a Lemix®-szel

természetes nyersanyagokból áll,
télen hőt tárol, nyáron véd a felmelegedéstől,
hozzájárul a lakótér hőmérsékletének szabályozásához és a  kellemes lakóklímához,
szabályozza a levegő páratartalmát,
véd a penészgombák ellen,
átereszti a párát, ezért – megfelelő módon alkalmazva – vizesblokkokba is alkalmas,
semlegesíti a légszennyező anyagokat,
elnyeli a szagokat,
nagy sűrűsége miatt különösen jó hangszigetelő,
nincs károsanyag kibocsátása,
fenntartható, komposztálható és 100%-ban újrahasznosítható.

Lemix® – ennél egyszerűbben nem lehet

Különösen az idősebb épületekben a falfelület gyakran hullámos és egyenetlen, ami nedves vakolat használata esetén nagyban megnehezíti a munkát. Nem így van ez a Lemix®-szel. Itt nincs szükség drága kiegyenlítő rétegekre, mivel a fa lécváz alátétszerkezet nemcsak a vályoglemezek rögzítésére szolgál, hanem kompenzálja az egyenetlenségeket is.

Lemix® – kiválóan alkalmas beltéri szigetelőrendszer alkotóelemeként is

A beltéri szigetelés épületfizikailag nagyon kényes rendszer, de gyakran az egyedüli lehetőség a kívánt műszaki állapot elérésére. Megfelelő módon használva a vályog építőanyagok nagy tömege és nedvességszabályozó tulajdonságai ideálisan kiegészítik egymást a szigetelőanyagokkal. 

Szárazvakolatként is használható

A vályoglapok használhatók szárazvakolatként is. Sík felületre ragaszthatóak, amelyeknek száraznak, szilárdnak, pormentesnek és tisztának kell lennie. 

Bővebben

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Lemixből épült

A Lemix® vályoglap ideális belső falfelültek, faszerkezetek, szárazépítészeti tartóvázak, vagy lécvázak burkolásához, mennyezeti burkolatokhoz, valamint tetőterek teljes kialakításához. Mindezek mellett alkalmas a nyári hővédelem javítására is. Optimálisan használható szárazvakolati lemezként is, illetve előtétfalként, vagy installációs falak kialakításához. Minden beltéri felhasználásra ajánlott, készülhet belőle fal, mennyezet, ferde tetősík, faszerkezetek esetében válaszfal, használható falazat szerkezetű épületekben és felújítások során is.

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!
 

Felhasználás

Ugyanúgy használható, ahogy a szárazépítés során a gipszkartonnál megszoktuk. A Lemix® vályoglapok gond nélkül vághatóak és méretre szabhatók. Használhatunk kézi szúró- vagy körfűrészt, vagy akár flex vágókorongot. A vályoglapokat mindig kötésben, eltolással kell elrendezni.

A gépészeti vezetékek szerelésénél sincsenek jelentős különbségek, azok a megszokott módon a lapok – itt a vályoglapok – mögött helyezhetőek el. A furatok kialakításához, pl. ami egy kötődoboz elhelyezéséhez szükséges, egy szokásos koronafúróra lesz szükségünk. Ha könnyű tárgyakat szeretnénk rögzíteni, az üreges falazóelemekhez kifejlesztett dűbelek jól használhatók. A nehezebb tárgyakhoz, például a konyhaszekrényekhez a gipszkartonnál már ismert módon, rejtett tartóvázat kell kialakítani. 

Szerelés

A Lemix® vályoglapokat kötésben, függőleges vagy vízszintes elrendezésben szerelik. A falhoz való rögzítéshez tányérfejű, vagy rögzítőlemezzel ellátott csavarok alkalmasak. A széles hátú kapcsok szintén jó alternatívát jelentenek a faszerkezetű vázakhoz történő rögzítésnél. 

Csavarozás

A csavarok száma fontos – attól függően, hogy a Lemix® elemeket a falra, vagy a mennyezetre kell felszerelni. A falakra való rögzítés esetén 9, mennyezetre való rögzítés esetén 15 csavar használandó vályoglaponként, de ez függ a vastagságtól és a pozíciótól is. Hogy konkrétan hányat használjunk, ennek a szerelési útmutatóban olvashatunk utána. Ezen Lemix® szerelési útmutató rajzokkal illusztrált, melyek a szükséges rögzítési pontok pontos számát is megnevezik. A tányérfejű csavaroknál legalább 1,5 cm távolságot kell tartani a vályoglemez szélétől. Rögzítőlemezek használata esetén falaknál a csavar közvetlenül a fugába is helyezhető, míg a mennyezetek és tetőterek ferde falsíkjai esetében ez nem engedélyezett. 

Korrózióvédelem

A rögzítéshez korrózióvédett anyagok ideálisak. A vályoglapok felületére történő rögzítésnél is korrózióvédett anyagú kötőelemek használandók, amennyiben a terekben magasabb páratartalom is előfordulhat. Például fürdők, vagy konyhák esetében. 

Kapcsozás

A vályoglapok kapcsokkal is rögzíthetők, ehhez bevizsgált széles hátú kapcsokra van szükség, melyek 25 mm szélesek és 45-65 mm hosszúak. Fontos, hogy a széles hátú kapcsokkal a vályoglapok csak falra rögzíthetők, mennyezetre vagy ferde tetősíkokra nem. A kapcsok a vályoglap szélével párhuzamosan, legalább 15 mm távolságra a vályoglap szélétől kerüljek kiosztásra. A kapcsok használatánál szintén fontos a rögzítési pontok optimális számának  megválasztása, mely megtalálható a Lemix® szerelési kézikönyvben.


Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Letöltések

LEMIX Broschüre 2018
LEMIX Broschüre 2018
LEMIX Broschüre 2018

LEMIX Broschüre 2018
LEMIX® Lehmplattenschraube
LEMIX Broschüre 2018
LEMIX® Ballast-Platte

Copyright © 2019