info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályogvakolat falfűtéssel

Agyag vakolat falfűtéssel

A vályogvakolat és a falfűtés kombinációja ideális, mert a két rendszer pozitív tulajdonságai optimálisan kombinálhatóak. Ezáltal pedig nagyon kellemes beltéri klímát valósíthatunk meg. 

Rétegek:
Fa zsaluzat nád strukaturral
Falfűtés rézcsővel
UP2 vályog alsóvakolat
OP1 vályog felsővakolat

A vályogvakolat és a falfűtés kombinációjának hordozói általában olyan anyagok, amely alkalmasak vályogvakolat vastag rétegű felhasználására. Ilyen például a falazat, a fa szubsztrátumok, az OSB, a beton és sok belső szigetelőpanel. Azok az anyagok azonban, amelyek csak egy vékony rétegű vakolatrendszerrel használhatók, mint például a gipszkarton, nem megfelelőek. Olyan aljzatok esetén, amelyeknél vakolathordó felületre van szükség, ezt a falfűtés szerelése előtt kell beépíteni. 

Számos falfűtési rendszer létezik. A leggyakoribb műanyag sínek felszerelése, amelybe a falfűtés csövét egyszerűen bepattintják. Ezek általában műanyag-alumínium kompozit csövek. Ugyanakkor vannak olyan rendszerek is, amelyeket például egy fémrácsra szerelnek, és ezt az egészet rögzítik a falhoz. A rögzítés bilincsekkel megoldott. Egy másik alternatíva az úgynevezett Hüllflächentemperierung , amelyben a rézcsöveket valamivel magasabb előremenő hőmérsékleten használják. A rendszer vályogvakolattal való kombinálása könnyedén megoldható, kétség esetén javasoljuk egy mintafelület létrehozását. A falfűtési rendszert a vakolás előtt nyomáspróbázni kell. A vakolást az üzemi nyomás alatt kell elvégezni.

Az UP2 vályog alsóvakolatot simítóval, vagy vakológéppel kell felhordani kb. 15 mm vastagságban. Egy réteg vastagsága 10 mm-től legfeljebb 30 mm-ig terjedjen. Ha vastagabb rétegre van szükség az egyenetlenség kompenzálására, akkor az összes réteg vastagsága max. 30 mm legyen. Az egyes rétegeket tökéletesen meg kell szárítani, mielőtt újabb réteg viszünk fel. Falfűtés esetén juta, vagy üvegszálas vakolaterősítő hálót kell beágyazni. Ennek a hálónak a vályog alsóvakolat külső harmadában kell lennie oly módon elhelyezve, hogy jól fedje az illesztéseket.

A következő réteg felhordása előtt fontos, hogy a vályog alsóvakolat teljesen kiszáradjon. Ezt elősegíti a falfűtés, általa a száradás jelentősen felgyorsítható. A vályogvakolat akkor száraz, ha egyenletes világos színű. 

Ezután 3 – 5 mm vastagságban simítóval felhordható az OP1 vályog felsővakolatot. Miután ez valamennyire megszilárdult, de a felület még formázható, elvégezhető a felületkezelés. A felület szivaccsal való simításával, enyhén szemcsés szerkezet alakul ki. Simítóval, vagy japán kanállal való megmunkálás után egy nagyon sima felület jön létre. A vakolat ecsettel történő átdolgozása után strukturált felületet keletkezik. Vályog felsővakolat száradása után, a felületet puha seprűvel le kell söpörni, eltávolítva ezáltal a laza homokszemeket. Ezt követően a felületet falkötőanyaggal rögzíthetjük, ha “nyers” barna felületet akarunk. Ha fehér, vagy színes felületet szeretnénk elérni, akkor páraáteresztő festékkel festhetjük a felületet. A légáteresztés fontos, különben a vályog pozitív tulajdonságai elveszhetnek. Ideálisak a Levita vályogfestékei és vályog simítóvakolata, mivel ezek a vakolatrendszerhez igazodnak, és a vályog tulajdonságai teljes mértékben tiszteletben vannak tartva. A tiszta mész és mészkazein festékek szintén alkalmasak. Festék helyett a felületet fehér vagy színes vályog nemesvakolat is fedheti. Ez nagyon különleges felületeket tesz lehetővé, például csillám vagy gyöngyház hozzáadásával. 

UP2 vályog alsóvakolat felhordása falfűtésre
Szárításhoz bekapcsolt falfűtés
Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!


Copyright © 2019