info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályogvakolat falra

Agyag vakolat a falazaton

A fal, teljesen mindegy, hogy a régi építésű történelmi tömör tégla, vagy beton blokk, esetleg új építésű perforált tégla, egyszerű tégla, töltött tégla, gázbeton blokk, vagy netán mészkő tégla, tökéletes alap a vályogvakolat számára. 

Rétegek
– Felület előkészítése
– UP2 vályog alsóvakolat
– OP1 vályog felsővakolat
– Felület kialakítás, vályogfestés

A falazat tapadásától és nedvszívó képességétől függően az aljzatot elő kell készíteni vályogvakolásra. Abszorbens vályogtéglafal esetén a felületet alaposan meg kell nedvesíteni, majd az alacsony viszkozitású UP2 alsó vályogvakolattal, vagy UNI 1,8 univerzális vakolattal ellátni.

Az UP2 vályog alsóvakolatot simítóval, vagy vakológéppel kell felhordani kb. 15 mm vastagságban. Egy réteg vastagsága 10 mm-től legfeljebb 30 mm-ig terjedjen. Ha vastagabb rétegre van szükség az egyenetlenség kompenzálására, akkor az összes réteg vastagsága max. 30 mm legyen. Az egyes rétegeket tökéletesen meg kell szárítani, mielőtt újabb réteg viszünk fel. A száraz, vályog alsóvakolatot jól meg kell nedvesíteni. Ezután 3 – 5 mm vastagságban simítóval felhordható az OP1 vályog felsővakolatot. Miután ez valamennyire megszilárdult, de a felület még formázható, elvégezhető a felületkezelés. A felület szivaccsal való simításával, enyhén szemcsés szerkezet alakul ki. Simítóval, vagy japán kanállal való megmunkálás után egy nagyon sima felület jön létre. A vakolat ecsettel történő átdolgozása után strukturált felületet keletkezik. Vályog felsővakolat száradása után, a felületet puha seprűvel le kell söpörni, eltávolítva ezáltal a laza homokszemeket. Ezt követően a felületet falkötőanyaggal rögzíthetjük, ha “nyers” barna felületet akarunk. Ha fehér, vagy színes felületet szeretnénk elérni, akkor páraáteresztő festékkel festhetjük a felületet. A légáteresztés fontos, különben a vályog pozitív tulajdonságai elveszhetnek. Ideálisak a Levita vályogfestékei és vályog simítóvakolata, mivel ezek a vakolatrendszerhez igazodnak, és a vályog tulajdonságai teljes mértékben tiszteletben vannak tartva. A tiszta mész és mészkazein festékek szintén alkalmasak. Festék helyett a felületet fehér vagy színes vályog nemesvakolat is fedheti. Ez nagyon különleges felületeket tesz lehetővé, például csillám vagy gyöngyház hozzáadásával. 

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Claycloth BigBag zsák


Copyright © 2019