info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Belső szigetelés vályogvakolattal

Belső szigetelés és agyag

Az épületeket gyakran nem lehet szigetelni kívülről, például egy gyönyörű, strukturált homlokzat jelenléte miatt, mint egy listázott faház vagy más felsorolt ​​homlokzat, vagy mert csak az egyes helyiségeket fűtik, és ezért a teljes felületű homlokzat szigetelése nincs értelme.

Ezekben az esetekben a belső szigetelés jó megoldás lehet az energia megtakarítására és a kényelem javítására a fal magasabb felületi hőmérséklete miatt.

Tartalom – Belső szigetelés és agyag

Belső szigetelés és agyagos vakolat

Megjegyzendő pontok

A belső szigetelés a fal harmatpontját a belső felé mozgatja. A nedvességproblémák elkerülése érdekében néhány szempontot figyelembe kell venni:

  • a homlokzatnak működő ütésvédelemmel kell rendelkeznie, hogy a fal ne legyen mindig kívülről nedves
  • gőzáteresztő és nedvszívó külső falakhoz gőzáteresztő belső szigetelés használható gőzálló nélkül (“sűrű” külső falakkal azonban a hőszigetelés belső oldalán gőzálló anyag szükséges!)
  • az ideális a meglévő fal- és belső szigetelés szorbens (abszorbens) keveréke, pl. agyag érintkezési réteggel
  • Amikor a fal nedves vagy sós, mindig óvatosan kell eljárni
  • A belső szigetelés vastagsága általában csak kb. 4 és max. 10 cm (lambda = 0,04 W / mK)
  • A belső szigetelést légmentesen kell elvégezni, hogy a szigetelés ne kerüljön át a levegőbe! Különös figyelmet kell fordítani a légszigetelésre a sáv és az ablak csatlakozásai esetén! A légmentes szint lehet egy gőzgát, de agyag vakolat is
  • Ne felejtsük el hőszigetelést hőszigetelni, például ablaktárcsák vagy falkötések!

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a lista nem kimerítő, és minden esetet egy szakembernek külön kell értékelnie.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot kérdéseivel!

Belső szigetelés puha farostlemezekkel

Belső szigetelés faszálas szigetelőlemezgel és vastag agyag vakolattal

Faszálakkal ellátott belső szigeteléshez javasoljuk a Gutex Thermoroom használatát (2, 4, 6, 8, 10 cm vastagságban kapható, lambda = 0,04 W / mK).

A födém ragasztható az aljzatra Gutex Adhesive és Spachtelputz-lal – vagy agyagos vakolat segítségével rögzíthető.

Ehhez először az egyenetlen felületeket le kell simítani a Levita Lehmunterputz UP2-rel,ha szükséges (további feldolgozás előtt hagyja megszáradni!). Ezután egy Levita Lehmoberputz OP1 teljes felületű rétegét fogazott simítóval felhordják a lemezre, és a táblát a falhoz ragasztják. Ezenkívül a lemezt csavarokkal a falhoz rögzítik. A fal és a farostlemez közötti teljes agyagréteg a nedvesség mindkét irányba történő cseréjére és a levegővel történő visszaáramlás megakadályozására szolgál.

vakolat bevonattal

A GUTEX Thermoroom bevonatát kétféle módon lehet előállítani.

Először:  két rétegű, 2-3 mm vastag rétegű vakolatot vakozzon a Levita-Loehm OP1 agyaglapra. Az 1. rétegben gipszszövet ágyazása. A 2. réteget ezután agyagfestékkel lehet festeni. Alternatív megoldásként a Levita agyag agyaggipszek használhatók második rétegként.

Másodszor:  Levita-agyagos gipszkartonnal akár 25 mm vastag kétrétegű konstrukció is lehetséges, így a falfűtés integrálható. E célból a Levita-agyag Lehmunterputz UP2-t először nagyon vékonyan felhordják, mint a teljes felületet. A szárított fülekre felvisszük az UP2 fő réteget. A felületbe – mindaddig, amíg ez még mindig elég nedves – be van ágyazva egy gipszszövet. A réteg teljes kiszáradása után Levita-agyag vakolatot OP1 és később agyagfestéket vagy Levita-agyagos vakolatot fel lehet használni.

Brosúra belső szigetelése faszálas táblával és agyagos vakolattal letölthető

Az agyagkompenzációs réteg sorrendje
Az agyagmetsző felhordása
Ragasztás az OP1 agyagos vakolattal
A Lehmunterputz UP2-et alkalmaztuk
Faszálas táblák összeszerelése
A tisztítókendőt az agyaggipszbe ágyazták

Belső szigetelés nádlemezekkel

Hagyományosan huzalhoz kötött nádlemezeket is használnak a belső szigeteléshez. Ezt a technikát különösen gyakran használják a felsorolt ​​épületekben.

Először egy Levita Lehmunterputz UP2 szintező réteget felhordunk az aljzatra. A még mindig nedves agyaggipszrétegben a nádlemezt “beütödik”, és ezenkívül tüskékkel rögzítik. A lemezt úgy kell felszerelni, hogy a nád vízszintes legyen, mivel ez egy nagyon jó gipszhordozó .

Ezt követően, amint azt a fa agyaggipszében leírták, alternatív módon falozást fel lehet használni a vakolás előtt  .

A nádágyak lambda-értéke kb. 0,055 W / mK; a rendelkezésre álló erősségek 2 és 5 cm (standard), emellett még vannak 8 és 12 cm (kevésbé általánosak). A feldolgozás meglehetősen időigényes, különösen akkor, ha a paneleket be kell vágni a padlósínek között. Mind a nádot, mind a huzalkötést meg kell vágni.

még megerősítetlen nádszigetelés falfűtéssel
kész vakolt nádszigetelés

Belső szigetelés rögzítő burkolattal

Egy másik gyakran megvalósított változat a faállvány vagy gipszkarton szerkezet szárának belső szigetelése, amelyet ezután szőnyegszigetelő anyaggal, például Thermohanf szerelnek fel. Ezt a változatot különösen gyakran használják nagyon egyenetlen, lejtős külső falaknál.

Mivel semmilyen szorbens (abszorbens) vegyület nem képződik a szálas szigetelés és a meglévő fal között, javasoljuk, hogy megfelelő  hőszigetelő gázt szereljünk  fel a pro clima szerint a szigetelés belső oldalára.

Belső bélésként kérdéses vagy egy durván fűrészelt fa zsaluzat, amelyre Schilfstukkatur-ot, majd agyag vakolatot alkalmaznak ( lásd agyagos vakolatot a fára), vagy a Levita agyag építőlemezekkel történő L22 borítás.

Célzás

A bemutatott szerkezetek és az egyes munkalépések egyszerűsödtek, és nem értelmezhetők teljes műszaki utasításként. A vonatkozó műszaki adatlapokat és az általános építési szabályokat be kell tartani. A belső szigetelés épületfizikai követelményeknek megfelelő terv, amelyet egyedileg kell megtervezni!

LEVITA agyagos vakokat vásároljon

Az agyag helyiségbe történő beépítésének leggyakoribb módja agyagos vakolat. A falra és a mennyezetre felhordva az agyagvakolat optimálisan befolyásolja a szoba klímáját , mivel közvetlenül a szoba levegőjével szomszédos. Ugyanakkor az anyag vizuálisan is vonzó. Attól függően, hogy a feldolgozás és a design, hogy a legkülönbözőbb esztétikai felületek érhető el – modellezhető egyenletesen sima műanyag, akár szerves kerek sarkok vagy élek tiszta, agyagvan minden lehetséges .

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 2019