info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Felhasználás

Ugyanúgy használható, ahogy a szárazépítés során a gipszkartonnál megszoktuk. A Lemix® vályoglapok gond nélkül vághatóak és méretre szabhatók. Használhatunk kézi szúró- vagy körfűrészt, vagy akár flex vágókorongot. A vályoglapokat mindig kötésben, eltolással kell elrendezni.

A gépészeti vezetékek szerelésénél sincsenek jelentős különbségek, azok a megszokott módon a lapok – itt a vályoglapok – mögött helyezhetőek el. A furatok kialakításához, pl. ami egy kötődoboz elhelyezéséhez szükséges, egy szokásos koronafúróra lesz szükségünk. Ha könnyű tárgyakat szeretnénk rögzíteni, az üreges falazóelemekhez kifejlesztett dűbelek jól használhatók. A nehezebb tárgyakhoz, például a konyhaszekrényekhez a gipszkartonnál már ismert módon, rejtett tartóvázat kell kialakítani. 

Szerelés

A Lemix® vályoglapokat kötésben, függőleges vagy vízszintes elrendezésben szerelik. A falhoz való rögzítéshez tányérfejű, vagy rögzítőlemezzel ellátott csavarok alkalmasak. A széles hátú kapcsok szintén jó alternatívát jelentenek a faszerkezetű vázakhoz történő rögzítésnél. 

Csavarozás

A csavarok száma fontos – attól függően, hogy a Lemix® elemeket a falra, vagy a mennyezetre kell felszerelni. A falakra való rögzítés esetén 9, mennyezetre való rögzítés esetén 15 csavar használandó vályoglaponként, de ez függ a vastagságtól és a pozíciótól is. Hogy konkrétan hányat használjunk, ennek a szerelési útmutatóban olvashatunk utána. Ezen Lemix® szerelési útmutató rajzokkal illusztrált, melyek a szükséges rögzítési pontok pontos számát is megnevezik. A tányérfejű csavaroknál legalább 1,5 cm távolságot kell tartani a vályoglemez szélétől. Rögzítőlemezek használata esetén falaknál a csavar közvetlenül a fugába is helyezhető, míg a mennyezetek és tetőterek ferde falsíkjai esetében ez nem engedélyezett. 

Korrózióvédelem

A rögzítéshez korrózióvédett anyagok ideálisak. A vályoglapok felületére történő rögzítésnél is korrózióvédett anyagú kötőelemek használandók, amennyiben a terekben magasabb páratartalom is előfordulhat. Például fürdők, vagy konyhák esetében. 

Kapcsozás

A vályoglapok kapcsokkal is rögzíthetők, ehhez bevizsgált széles hátú kapcsokra van szükség, melyek 25 mm szélesek és 45-65 mm hosszúak. Fontos, hogy a széles hátú kapcsokkal a vályoglapok csak falra rögzíthetők, mennyezetre vagy ferde tetősíkokra nem. A kapcsok a vályoglap szélével párhuzamosan, legalább 15 mm távolságra a vályoglap szélétől kerüljek kiosztásra. A kapcsok használatánál szintén fontos a rögzítési pontok optimális számának  megválasztása, mely megtalálható a Lemix® szerelési kézikönyvben.


Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 2019