info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályoglap

A világ legrégebbi építőanyaga legmodernebb formában

A vályog a természet ajándéka. Az emberek évezredek óta vályogból építkeztek, míg az ipari építőanyagok szinte teljesen háttérbe nem szorították. A Lemix® a vályogépítés előnyeit hozza vissza a 21. század könnyű és gyors szárazépítészetébe az első, iparilag előállított vályoglapok pontosságával és minőségével. A Lemix® egy modern vályoglap, mely éppúgy használható, mint a hagyományos, széles körben ismert gipszkarton. Ökológiai építőanyag, mely biológiailag lebomló és komposztálható.

Egészségesebb élet a Lemix®-szel

természetes nyersanyagokból áll,
télen hőt tárol, nyáron véd a felmelegedéstől,
hozzájárul a lakótér hőmérsékletének szabályozásához és a  kellemes lakóklímához,
szabályozza a levegő páratartalmát,
véd a penészgombák ellen,
átereszti a párát, ezért – megfelelő módon alkalmazva – vizesblokkokba is alkalmas,
semlegesíti a légszennyező anyagokat,
elnyeli a szagokat,
nagy sűrűsége miatt különösen jó hangszigetelő,
nincs károsanyag kibocsátása,
fenntartható, komposztálható és 100%-ban újrahasznosítható.

Lemix® – ennél egyszerűbben nem lehet

Különösen az idősebb épületekben a falfelület gyakran hullámos és egyenetlen, ami nedves vakolat használata esetén nagyban megnehezíti a munkát. Nem így van ez a Lemix®-szel. Itt nincs szükség drága kiegyenlítő rétegekre, mivel a fa lécváz alátétszerkezet nemcsak a vályoglemezek rögzítésére szolgál, hanem kompenzálja az egyenetlenségeket is.

Lemix® – kiválóan alkalmas beltéri szigetelőrendszer alkotóelemeként is

A beltéri szigetelés épületfizikailag nagyon kényes rendszer, de gyakran az egyedüli lehetőség a kívánt műszaki állapot elérésére. Megfelelő módon használva a vályog építőanyagok nagy tömege és nedvességszabályozó tulajdonságai ideálisan kiegészítik egymást a szigetelőanyagokkal. 

Szárazvakolatként is használható

A vályoglapok használhatók szárazvakolatként is. Sík felületre ragaszthatóak, amelyeknek száraznak, szilárdnak, pormentesnek és tisztának kell lennie. 

A Lemix® konzerválja a fát

A vályog nagyon alacsony egyensúlyi nedvességtartalommal rendelkezik. Ez a tulajdonság a szomszédos anyagokra is hatással van. Ha fát, vagy más szerves anyagokat vályog vesz körül, akkor azok nedvességtartalma optimálisan alacsony szintre áll be. A penésznek, gombáknak és rovaroknak esélyük sincs. A többszáz éves favázas (Fachwerk) házak is ezt bizonyítják. 

Télen meleg, nyáron hűvös

A vályog a nehéz súlyú építőanyagok közé tartozik, ezáltal jó hőtároló képességgel rendelkezik. Ez különösen a szárazépítés esetében hasznos, mivel a könnyű szerkezet csak kis tárolótömeggel rendelkezik. A nagyon magas hőtároló képességgel rendelkező Lemix® páratlan beltéri klímát hoz létre, és hozzájárul a páratartalom ideális szabályozásához. A tömör téglához hasonlóan, egyenletesen felveszi, vagyis abszorbeálja a hőt, majd azt lassan adja le. Ez a tulajdonság télen hőtárolásban ölt testet, míg nyáron véd a túlmelegedéstől.

Hang, víz, szilárdság – első osztályú értékek

A hangszigetelés elsősorban a tömeggel van kapcsolatban, ezért a vályog nagy sűrűsége miatt ideális építőanyag a jó hangszigeteléshez. A vályoglapok esetében ez a táblák vályogtartalmától függ. A Lemix® vályoglapok sűrűsége 1450 kg/m³.

A DIN EN ISO 10140-2 értékelése szerint Lemix® felhasználásával készülő favázas válaszfalak hangszigetelési értéke az 56 dB-t is elérheti.

Egy lakóház válaszfalának elvárt hangszigetelő képessége 53 dB.

A Lemix® megfelel a DIN 18948 szabványnak

A szabványosítás standardokat és dokumentáltságot teremt, mely biztonságot nyújt a tervezők és a felhasználók számára egyaránt. Az új, 2018. decemberi DIN 18948 szabvány meghatározza a vályoglapok követelményeit, tesztelését és jelölését, valamint meghatározza a vályoglapok lehetséges alkotóelemeit. A Lemix® megfelel a DIN 18948 előírásoknak, és garantálja a vályoglapok valódiságát.

Az elvártnál jobb besorolás

A vályoglapok nedvességszabályozó tulajdonságainak mérőszáma a páraadszorpció. Ez a tulajdonság megmutatja, hogy a vályoglap egy bizonyos idő alatt mennyi nedvesség felvételére képes. A DIN 18948 szerint a vályoglapoknak óránként legalább 7,0 g/m² párát kell felvenniük. A Lemix® vályoglapok ezzel szemben több, mint 10 g/m²-t képesek felszívni, így jobb páraadszorpciós osztályba sorolhatók.

A Lemix® stabil

A vályoglapok mechanikai tulajdonságait az új DIN 18948 szabályozza. Fontos tényező a felületi húzószilárdság, hogy egy bevonatnak – pl. vályogvakolatnak – megfelelő tapadást biztosítson. A szabvány szerint a felület tapadási szilárdságának legalább 0,1 N/mm²-nek kell lennie. A Lemix® vályoglapok esetében ez több, mint ennek a kétszerese, ez garantálja a bevonati réteg biztos tapadását. 

A Lemix® szintén lenyűgözően teljesít, amikor a felület keménységét vizsgáljuk. Ennek mérésekor egy 50 mm-es acélgömböt ejtenek a vályoglapra, és megmérik a kapott bemélyedés mértékét. Ha ez kisebb, mint 15 mm, a lemezt növelt felületi keménységű vályoglapnak lehet nevezni. A Lemix® természetesen ennek minősül.

A Lemix® nem éghető

A Lemix® vályoglapok tűzzel szembeni ellenállását a DIN EN 13823 szerint tesztelték. A DIN EN 13501-1 alapján a legmagasabb, A1 tűzvédelmi besorolási fokozatot sikerült elérni. Tűzállósági tesztek szerint a két oldalon, 22 mm vastag Lemix® lemezzel fedett fa vázszerkezet 90 perces tűzállóságú. Az oldalanként duplázott 16 mm vastag Lemix® lemezzel fedett fa vázszerkezetű, 15 cm összvastagságú fallal 120 perces tűzállóság érhető el. 

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 2019