info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályogfestékek

Színes felületek vályogfestékkel és nemes vakolattal

A vályog nemcsak kellemes beltéri klímát hoz létre, hanem vályogfestékek használatával a felületek csodálatosan színezhetőek is. Vályogfestékek, vályog simítóvakolatok és vályog nemesvakolatok által tetszetős és harmonikus színárnyalatok érhetők el. A színes agyagok azonban nemcsak színező funkciót látnak el, hanem kötőanyagként is működnek. A vályogtermékek előállítása kizárólag természetes nyersanyagokból történik, nem tartalmaznak oldószereket, diszperziókat, sem pedig tartósítószereket. 

Levita® színárnyalatok

hófehér
pezsgő
aranyokker
tégla
rubin
orgona
hárs
galambszürke
pala

A színes vályogtermékek, a vályog nemesvakolatok és vályogfestékek a fenti 9 alapszínben kaphatók. A termékek színe nem pigmentek, vagy színezékek által keletkezik, hanem kizárólag az agyag természetes színe és hozzá kevert homok által jön létre. A vályog simítóvakolat hófehér és pezsgő színekben kapható. A színek egymással tetszőlegesen keverhetők, és igény esetén természetes föld- és ásványi pigmentekkel színezhetők.

Levita® vályogfestékek

A vályogfestékek jól fedő, textil-matt bevonatot adó, jó töltőképességű tulajdonságokkal bírnak beltéri használat esetén. Abszolút páraáteresztő bevonatként ideálisan kombinálhatók vályogvakolattal. A vályoglapok mellett normál vakolatok, fűrészporos tapéták, gipszkarton lapok és egyéb régi bevonatok is alkalmasak vályogfesték használatához. A vályogfesték felhordható hengerrel, ecsettel egyaránt. 

Jó fedőképessége miatt friss vakolatok esetében 2 réteg felvitele elegendő. Por alakban áll rendelkezésre, feldolgozás előtt vízzel keverendő.

Kiadósság – 1 rétegre vetítve
12 kg – 74 m²
3 kg – 18 m²

lépcsőház

Lépcsőház vályogfestékkel festve

Levita® vályog simítóvakolat

A finom szemcsézettsége miatt textutált felületet adó vályog simítóvakolat egy nagyon jól fedő vályogréteg beltéri használatra. A vályogfestékhez hasonlóan szintén páraáteresztő, tökéletesen illeszkedik az vályogvakolathoz, de más vakolatokon és felületeken is használható. A használt eszköz szerkezetének megőrzése mellett hengerrel és ecsettel is felhordható.

Vályog simítóvakolat hófehér és a pezsgő színeiben kapható 12, 6 vagy 2 kg-os, vödrös kiszerelésben.

Kiadósság – 1 rétegre vetítve
12 kg – 60 m²
3 kg – 15 m²

Lehmstreichputz

Vályog simítóvakolat (szemcsés felület) látható ecsetvonásokkal

Levita® vályog nemesvakolat

A vályog nemesvakolat egy vékony rétegű színes vakolat beltéri használatra. Egyszerre vakolat és színezőanyag, mely minden vakolható felületen használható. A feldolgozástól függően sokféle felület előállítása lehetséges. A Levita vályog nemesvakolatot körülbelül 2 mm vastagságban hordjuk fel. Használata után nincs szükség további felületkezelésre.

Különféle szerkezeti anyagok, mint például aprított szalma, csillám, gyöngy vagy színes homok hozzáadásával nagyszerű felületi hatásokat lehet elérni.

Vályog nemesvakolat fehér és pezsgő színben kapható, 25 kg-os zsákban, vagy  7 színben 20 kg-os vödrös kiszerelésben. 

Kiadósság (2 mm réteg esetén)
25 kg zsák – 8 m²
20 kg vödör – 6,4 m²

Lehmedelputz "schiefer" mit Glimmer Vályog nemesvakolat pala színben csillámokkal

Lehmedelputz "champagner" mit PerlmuttsandVályog nemesvakolat pezsgő színben gyöngykagylóhomokkal

Kazein alapozás és fixálás

A Levita kazein alapozás és fixálás 2 alkalmazási területe:

  1. Az alapozóként használt Levita vályogfestékek és vályog simítóvakolatok erősen nedvszívó aljzatra (pl. vályogvakolat) használva biztosítják az egyenletes és egységes színképet az ezt követő festés során, és növelik a vályogfesték színtartományát.
  2. A vályogfelületek fixálása, ha nem került sor vályogfesték vagy simítóvakolat használatára, erősítik a vakolat felületét és csökkentik a vakolat elporlását (???). Ezt a tulajdonságot gyakran használják például, ha a finom, barna, vályogvakolat speciális színszerkezetét (pl. OP1 vagy BFF01) meg kell őrizni. A rögzítendő felület kétszer kezelendő a Levita kazein alapozóval és fixálóval. 

A termék 250 g-os zsákban, por alakban vásárolható, mely felhasználás előtt vízzel keverendő. Kiadóssága 75 m² / VPE.

Összekötött barna agyag vakolat OP1Fixált barna vályog felsővakolat OP1

Vályog glett

A Levita vályog glett egy vékony rétegű vakolat különösen finom, sima felületekhez. Az alapanyag fehér vagy enyhén szürkés. Természetes pigmenttel keverhet[, így nincsenek határok a szín kialakítását illetően. 

A vályog glett két, különösen vékony rétegben (mindegyik 1 – 2 mm) hordható fel vályog finomvakolatra, vagy más felületre. A második réteget simítókanállal tömöríteni szükséges. Ez rendkívül sima, enyhén fényes és csillogó felületet eredményez. A csillogó hatást a homok csillámtartalma tovább fokozza. 

A felületet így hagyhatjuk, vagy kazein alapozással, valamint Carnaubauwachsemulsion (???) segítségével rögzíthetjük.

Agyag simaság, sötétszürkeVályog glett, sötétszürkére színezve

A vályog és a kreativitás

Vályogfelületek létrehozásakor kreativitásuknak semmi sem szabhat határt. Különböző eszközök és feldolgozási módszerek által valóban egyedit alkothatunk. 

A vályogfesték és vályog simítóvakolat esetében például dönthetünk úgy, hogy a hengerrel képzett egyenletes, homogén felületet lazúr ecsettel kissé texturált hatásúvá tesszük. A színek összekeverésével, vagy kis mennyiségű pigment hozzáadásával még több színárnyalatot hozhatunk létre. Sablonok segítségével készíthetünk bordüröket, vagy sík mintákat. Szerkezete miatt a vályog simítóvakolat további felületkezelési variációkat tesz lehetővé, például az enyhén száradt felületet szivaccsal, vagy ecsettel tehetjük élővé, felhőszerűen árnyalttá. A festőhengerekkel való munkavégzés vályogfesték esetén is lehetséges.

Vályog nemesvakolat esetében a további felületek, rétegek felvitele után is dönthetünk a végső megjelenésről. Enyhén durva szerkezetűre dörzsölhetjük szivaccsal, vagy tükörsimává simíthatjuk rozsdamentes acélkanállal. Használhatunk japán vakolókanalat is. Végül, de nem utolsósorban, keverhetünk a vályog nemesvakolathoz különböző, különleges adalékanyagokat is.

Aranyszínű rostszálak hozzáadásával kissé rusztikus szerkezetet idézhetünk elő, csillám hozzáadásával ragyogó felületet kapunk, ami különösen jól néz ki a vályog nemesvakolat pala színével együtt.

A vályog kreatív megmunkálása 1
A vályog kreatív megmunkálása 2
A vályog kreatív megmunkálása 3
Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Copyright © 2019