info@adtectum.hu       +36 30 256 3762

Vályogvakolatok

A vályog életterünkbe való beillesztésének leggyakoribb módja a vályogvakolat használata. Falra és mennyezetre felhordva

optimálisan befolyásolhatja a lakótér klímáját

mivel közvetlenül érintkezik a helyiség levegőjével. Ugyanakkor a vályog, mint anyag vizuálisan is vonzó. A

lakás minden helyiségében használható

még a fürdőszoba azon területein is, ahol nem éri víz. Itt nyilvánvalóvá válik gyors páraelnyelő képessége, hiszen kellően nagy vályogfelület esetén a tükör zuhanyzás után nem párásodik be. A Levita vályogvakolat

kizárólag agyagból, homokból és természetes növényi szálakból, rostokból áll

terméktől függően különböző homok- és rosttípus kerül felhasználásra. Minden nyersanyagot rendszeresen és szigorúan ellenőriznek, így garantálva a Levita termékeinek minden egyéb kötőanyagtól mentes tisztaságát. 

A Levita vályogvakolatok sokféle felületre, mint például téglára, betonra, homokkőre, fa aljzatokra, vályogtéglára, valamint száraz gipszkarton-, vagy vályoglemezekre egyaránt felhordhatók. Kézzel, vagy vakológéppel egyaránt dolgozhatunk. A megrendelések szabályszerűen, kétrétegű vakolattal kerülnek megvalósítás. Először egy kb. 1,5 cm vastag, UP2-ből készült alapozó réteg kerül felhordásra, majd száradás után egy kb. 4 mm vastag, felső réteget (OP1) alkalmazunk. Ezután a felületet természetes, nyílt pórusú festékkel, Levita vályogfestékkel festjük le. Alternatív megoldásként a finom vakolat és a festék helyett színes vályog nemesvakolat használható. Ideális a falazati csövek vályogvakolatba való integrálása is.  

Szerkezetek

 
 

Feldolgozás

Levita termékeinket kizárólag száraz építőanyagként szállítjuk (korábban “föld nedves” vakolatok voltak használtban). Vakológéppel való felhordása lehetséges, nincs szükség a vakolóanyag speciális keverőgépekkel való előkészítésére. Természetesen a kézi feldolgozás is megoldható. 

A Levita száraz vakolóanyag előnye, hogy télen nem fagy meg, nyáron pedig pár hétig tárolás után sem penészedig be, korlátlan ideig eltartható és tárolható. A nyersanyagok szárításához nem hagyományos szárító berendezéseket, hanem kizárólag napenergiát használunk, ezért a Levita termékeknek gyártási energiaigénye különösen alacsony. 

DIN 18947 szabvány szerint tesztelt minőség

2013. augusztus 1. óta újítás történt a vályogépítésben – megszületett a DIN 18947 szabvány. Ez az új norma biztosítja az építtetőknek, mesterembereknek és az építészeknek egyaránt, hogy a szabvány szerint tesztelt vályogvakolatok bizonyos tulajdonságok terén (szilárdság, zsugorodás és páraelnyelés) megfelelőek, és elérnek meghatározott értékeket. Ezen értékek egy vizsgálati laboratórium által folyamatosan ellenőrizve vannak.

A Levita termékek a DIN 18947 szabvány kritériumai szerint teszteltek!

Azonban nemcsak megfelel a szabvány minimumkövetelményeinek, hanem a műszaki értékek alapján a Levita a piac legjobbja. Győződjön meg róla személyesen! A műszaki értékek megtalálhatók a vakolatok adatlapján.

DIN18947

Nedvesség szabályozás vályogvakolat által

A vályog képes nagy mennyiségű páratartalmat gyorsan felszívni, tárolni és később lassan felszabadítani (szorpciós kapacitás). Ezen képesség által a főzés, zuhanyzás, vagy akár légzés által felhalmozódó nedvesség eltárolásra kerül. Azokban a helyiségekben, ahol vályogot használtak, a relatív páratartalom az ember számára ideális 45-55%-os tartományban mozog. Ez egy rendkívül kellemes lakóklímát teremt, amely optimális az egészségére. A körülbelül 50%-os páratartalom megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, ezáltal megelőzhető a megfázás és influenza fertőzés. A vályog szabályozza a szoba páratartalmát, ugyanakkor rendkívül diffúzióképes.

Izgalmas próbálkozás!

Egy neves intézet által teszteltettük a Levita vályogvakolatok párafelszívó képességét. A standardizált tesztterületen a Levita UP2 vályog alsó réteget és vékony rétegű OP1-es felső vakolatot alkalmaztuk – ez olyan felületkezelés, mely nagyon gyakran használatos a mindennapokban. 

A kezelt mintaterületet klímaszekrénybe helyezték, amelyben kezdetben 50%-os páratartalom volt. A levegő páratartalmát géppel mesterségesen 80%-ra emelték (ez történik például, amikor a vályoggal vakolt fürdőszobában valaki fürdik, zuhanyozik). Ezáltal laboratóriumi körülmények között pontosan és hitelesen megmérhető a próbafelület párafelszívó képessége.

Vályogvakolat a fürdőszobában

A Levita vályogvakolatok különösen nagy mennyiségű nedvességet képesek elnyelni

A vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy Levita vakolatrendszerünk különösen gyorsan képes reagálni a páratartalom növekedésére és nagy mennyiségű párát képes megkötni. Fél óra alatt 12 gramm vizet vesz fel négyzetméterenként. Ez egy óra múlva már 17 gramm, mely a kísérlet végére, 12 óra eltelte után 67 gramm. Egy kisméretű, kb. 15 négyzetméternyi vályogvakolattal kezelt fürdőszobában ez egy liternyi vízpárát jelent, ami lényegesen több, mint egyéb vakolatok esetében. Az összehasonlítást az alábbi grafikonon látható. 

Vályogvakolat vályogtéglára

A Levita vályogvakolatok alkalmazhatóak vályogtéglából, illetve vályogkőből készült falak esetében is. A vakolat összetétele hasonló, mint az égetett téglából készült falak esetében –  UP2 Levita vályog alsóvakolat és OP1 Levita vályog felsővakolat. A vályogtéglával való falazáshoz az UP2 Levita vályog alsóvakolat, vagy UNI 1,8 Levita univerzális vályogvakolat használható vályoghabarcsként.

Kérdése van? Lépjen velünk kapcsolatba!

Különböző vakolatok páraelnyelésének összehasonlítása


Copyright © 2019